ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

29 Mart 2013 Cuma

Zeytin Fidanları Yerini Buldu

Bu aralar tarla ile uğraşıyorum, tarlanın bir kısmında zeytin fidanları var, bir kısmı boş ve bunun dışında traktörle işlenmesi münkün olmayan rampa olan bir yerim var.
 Bu rampayı temizlemeye karar verdim, ee kendime iş çıkarmakta ustayımdır:))         

 Bu bölümün temizlenmemiş görüntüsü.
 Ellerime sağlık desem, herhalde güzel oldu.
 Perşembe günü uyandığımda her yer sis kaplıydı ve çok inceden çisenti vardı. Bu durum gün boyu sürdü, akşama doğru çok güzel bir manzara yakaladım ama resimde çok güzel görünmüyor. Bulutların arkasından güneş ışığı bende buradayım diyordu ama bulutlar güneşe izin vermedi.
 Köyden Halil isminde tarlamda ihtiyacım olduğunda işlerimi gören bir arkadaşım var. Pazar günü kanuşmamızda pazartesi fidanları getirir ona teslim edersem salı günü boş olduğunu ve tarlaya dikebileceğini söyledi. Onun için 25,03,2013 pazartesi günü fidanlar getirilip teslim edildi. Fidanları dikme işi çeşitli bahanelerle cuma güne kaldı.
  Halille gelen işçiler dinleniyorlar.

 Benim temizlediğim yerdeki çalı çırpı yakılarak ortadan kaldırıldı.

 Tarlanın düz yerlerine fidan dikmek çok kolaydı, traktörün arkasına takılı burgu aletiyle çukurlar açıldı ve hızlı bir şekilde fidanlar dikildi. Saat 14,00 gibi işlerini bitirip gitmek istiyorlardı, benim yanlış hesabım onların planını bozdu.
 Fazla gelen fidanları birkaç haftadır temizlik yaptığım bölümdeki çalı çırpı yakıldıktan sonra çapa ile çukur kazılıp kalan fidanlar dikildi.
Tarlanın büyük bir bölümüne zeytin fidanı dilmiş oldu, 2014 baharında da kalan bölüme fidan dikebilirsem tarlanın tamamına zeytin fidanı dikilmiş olacak. Kalan bölüm epeyce temizlik istiyor ve bu sene o temizliği yapacak zamanım yok. Önceden diktiğim fidanları zeytin vermeleri için 6 sene beklemiş ve bu sene yeşil zeytinimizi kendi tarlamızdan yapmıştık, bakalım bu fidanları kaç sene bekliyeceğiz. Allah her şeyin hayırlısını versin.

11 Mart 2013 Pazartesi

Bahar Geldi

 Tarlanın işleri bitmek bilmiyor, 04.03.2013 pazartesi günü tarladaydım. İncir ağaçlarının temizlenip budanmasından sonra sıra kuru otların ve hayıtların temizliğine geldi.
 Temizlenmesi gereken yer, ekilip dikilen yer dışında kalan yokuş bir yer. Birkaç senede bir temizlik yapılmazsa orman oluyor. Hele hayıtların önüne geçmek mümkün değil. Birde temizlik kış uykusuna yatanların uyanmadan önce yapılması gereken bir iş.
 Bu görünen bölümün temizlenmesi toplam dört saatimi aldı ve bu iş için iki depo benzin harcandı. önceki yıllarda dört saatte yaptığım temizlik için günlerce uğraşmam gerekiyordu. Bu sene bir tane motorlu tırpan aldım, işlerimi acayip kolaylaştırdı. Ancak daha temizlenecek çok yer var, ve benim zamanım yok, ne yaparım bilmiyorum.
 08.03.2013 Cuma günü tarım danışmanım Zafer beyle zeytinlere gübre verelim diye tarlaya gittik. Baharın başlangıcı olduğundan her taraf yeni çıkan otlarla dolu ve Zafer bey bu işden iyi anlıyor.
 Kısa sürede epeyce salata malzemesi topladı. "Tarlaya Giritli mi girmiş" dediğimden dolayı bu gülümsemesi.:))
 Bu bitkiye Giritliler Zohu derlermiş, bizde ise adı; eşek helvasıymış.
 Gübre atmaya gidip ot toplamadık, gübremizi de attık yani. Hem de üzerine bir güzel yağmur yağdı, aynı gün toprağa karıştı attığımız gübreler.
 11.03.2013 pazartesi hava çok güzeldi, günümü arılara ayırdım.Arılarda full yavrulu çıta hiç yoktu, en iyileri  bunun gibi. Daha yeni yumurtlamaya başlayan ana bile var. Kovanların toparlanması epey zaman alacak anlaşılan.
 Bunlar Anemon (Dağ Lalesi), Manisa lalesi olarak ta biliniyor. Soğanlarını çalıp başka yerde yetiştirmek istiyenlerin yüzünden sayıları çok azaldığından şu an koruma altında. Bildiğim kadarıyla bu bölge dışında yetişmiyor.
Arıların çevresinde hatırı sayılır miktarda var. Arılar konuyorlar bunlara ama ben fotoğraf çekerken rüzgar hızını arttırınca anemonların üzerinde arı göremedim.